Haar – structuur, types, verzorging

Haarstructuur. Soorten haar en hun verzorging afhankelijk van het type. Aanbevolen haarverzorgingsbehandelingen voor elk van hen.

Haar is een dode, flexibele, gekeratiniseerde vezel, gevormd uit epidermale cellen. De groei ervan wordt beïnvloed door de menselijke leeftijd, het klimaat, de temperatuur, de gezondheid, chemische factoren, genetische aanleg en voeding. Ze zijn niet langer onderhevig aan fysiologische invloeden, maar door de juiste preparaten te gebruiken, kunnen we hun uiterlijk verbeteren.

Haar komt voor op het gehele huidoppervlak, met uitzondering van de binnenzijde van de handpalmen, de lippen, de voetzolen en de buigvlakken van de gewrichten. Ze zijn gemaakt van harde, samenhangende keratine. Het haar groeit vanuit de huidholten en vormt een kanaaltje, de zogenaamde haarfollikel, waarin de kanaaltjes van de talgklieren lopen.

Het haar bestaat uit steel, wortel, bol, kapseluitgang (huidporie), talgklier, cuticula, adductorspier, bindweefselgedeelte van kapsel, papil. Het haarpigment bevat een pigment dat melanine heet, vetten en mineralen. De gemiddelde haargroei op het hoofd is ongeveer 1 cm per maand.

Voor een periode van ongeveer zes jaar blijft het haar groeien, stopt dan, rust en valt uiteindelijk uit. Wanneer haren uitvallen, komen er nieuwe voor in de plaats. Als ze niet worden vervangen, hebben we te maken met kaalheid. Het haar op het hoofd bevindt zich altijd in verschillende groeifasen – sommige groeien actief, andere zijn op dat moment al in rust.

Het leven van een haar kan in de volgende fasen worden verdeeld:

– ANAGEN (groeifase) – actieve groei van het haar. Deze duurt van enkele maanden tot enkele jaren. In deze fase wordt de structuur van het haar gevormd, zijn kleur, dikte.

– CATAGEN (atrofiefase) – een periode waarin het haar stopt met groeien

– TELOGEN (rustfase) – de laatste fase, die 5-6 weken duurt. In deze fase bereiden de cellen zich al voor op nieuwe haargroei. Op elk moment bevindt ongeveer 10-15 % van het haar op het hoofd zich in deze fase. Na het einde van de telogene fase gaat de haarkern, die zich boven de papil bevindt, de anagene fase in en begint nieuw haar te produceren, dat vervolgens het oude haar verdringt, waardoor het wordt verwijderd.

Het haar bestaat uit drie lagen. De binnenste laag is de medulla. Deze komt alleen voor bij grote, grove haren. De middelste laag is de cortex, die het haar stevigheid geeft en de kleur en structuur bepaalt. De buitenste laag van het haar is de cuticula. Deze laag is zeer dun en dient als bescherming voor de cortexlaag.
Voor het afstemmen van het type verzorging kunnen we het haar in de volgende typen indelen:

normaal haar

droog haar

Vet haar

Combinatiehaar

Normaal haar vergt van alle haartypes de minste tijd om te verzorgen. Normaal haar is veerkrachtig, glanzend en wordt niet vet. Normaal haar moet 2 à 3 keer per week worden gewassen en geconditioneerd om het mooi glanzend te houden en, in het geval van lang haar, gemakkelijker te kammen. Dit type haar is echter zeer zeldzaam.

Droog haar wordt gekenmerkt door stug en ruw haar, broos haar, heel vaak gespleten punten en gemakkelijk statisch worden. Deze eigenschappen worden meestal veroorzaakt door externe factoren. Daartoe behoren zonlicht, chloor- of zeewater, hoge of zeer lage temperaturen, föhnen en onjuist uitgevoerde kappersprocedures. Als gevolg van deze factoren bevat het haar minder water dan het zou moeten bevatten (de norm is ongeveer 10%). Droog haar moet worden verzorgd met shampoo voor droog haar en föhnen moet worden vermeden. Om het uiterlijk van het haar te verbeteren is het de moeite waard oliën te gebruiken, vooral die oliën die ook helpen bij een droge en slappe huid – waardevolle bestanddelen zijn macadamianoten, avocado, marula, zoete amandel, duindoorn en hennep. De cosmeticatas zou ook Sacha Inchi en Arganolie moeten bevatten.

Vet haar wordt veroorzaakt door overactieve talgklieren in de hoofdhuid die te veel talg produceren. Als gevolg daarvan verliest het haar snel zijn glans, frisheid en pluizigheid. Het haar klontert samen in vettige, glanzende lokken. Vet haar moet elke dag worden gewassen om de vettige build-up weg te spoelen. Shampoos voor vet haar worden aanbevolen, die kruidenextracten bevatten zoals kamille, hop, zeepkruid en aloë vera. Gebruik dode zeemodder als haarmasker, dat het haar niet verzwaart maar volume en luchtigheid geeft. Het is belangrijk om siliconenhoudende cosmetica te vermijden, die verzwaren het haar en maken het dof. Leave-in conditioners zijn ook geen goede optie.

Combinatiehaar is vet aan de wortels en broos en droog aan de uiteinden. Zachte shampoos moeten om de één à twee dagen worden gebruikt. Haarcosmetica voor vet haar moet aan de wortels worden gebruikt en gespleten haarpunten moeten regelmatig worden getrimd.

Fijn en dun haar – De structuur van fijn haar is zeer dun en lijkt schaars te zijn. Bovendien lijkt de haarstructuur dun en dun te zijn. Haarpreparaten moeten het volume van het haar vergroten en ook versterkend zijn. Gebruik geen leave-in conditioners, want die verzwaren het toch al zwakke haar. In plaats daarvan zijn oliën zoals macadamia, marula, avocado en duindoorn doeltreffend. Het is ook de moeite waard hyaluronzuur te gebruiken, dat de huid hydrateert en de elasticiteit ervan verhoogt.

Gezond haar is sterk en glanzend. Als het haar begint uit te vallen, te breken of te splijten, kan dat het gevolg zijn van overmatig gebruik van stylingproducten – haarspray, mousse, gels, onjuist gebruik van de haardroger – maar het kan ook wijzen op een ziekte van het lichaam of onjuiste voeding. Als haarverzorgingscosmetica geen verlichting brengen voor uw haar, is het de moeite waard om een specialist te bezoeken.