Zijn er natuurlijke conserveringsmiddelen?

Preservatieven worden geassocieerd met schadelijkheid, kunstmatigheid en “onnodige chemicaliën”. Aan de andere kant, kunt u zich een leven zonder hen voorstellen? Voedsel en cosmetica die binnen een paar dagen bederven? Het conserveren van voedsel is al eeuwenlang bekend, maar met de massaproductie is het noodzakelijk voortdurend naar nieuwe oplossingen te zoeken.

Het effect van conserveringsmiddelen in cosmetica is in de eerste plaats om de microbiologische zuiverheid te handhaven. De ontwikkeling van micro-organismen kan de eigenschappen van de ingrediënten van een preparaat veranderen en schadelijk zijn voor de mens. Tegelijkertijd mag het conserveermiddel niet giftig zijn voor de mens en moet het binnen een bepaald bereik van pH- en temperatuurwaarden werkzaam blijven. Vanwege de complexiteit van de taak die aan conserveermiddelen wordt gesteld, worden er vaak meerdere van gebruikt – het is onmogelijk om met één enkele stof aan alle eisen te voldoen.

Voor mensen die de voorkeur geven aan natuurlijke ingrediënten in hun cosmetica, zal het belangrijk zijn te weten dat veel stoffen die in planten voorkomen conserverende eigenschappen kunnen hebben. Dit is te danken aan de vele chemische verbindingen die ze bevatten, bijvoorbeeld alcoholen (mono- en polyhydroxyl), terpenen, terpenoïden, polyfenolen, esters van glycerol en vetzuren, salicylzuur en benzoëzuur, enz.

De belangrijkste oliën in deze categorie zijn etherische oliën, waaronder rozemarijn, lavendel, tijm, eucalyptus, salie, tea tree of cederhout. Zij hebben een bacteriedodende en/of schimmeldodende werking.

Plantenextracten kunnen ook chemische antibacteriële en schimmelwerende verbindingen bevatten. Hiertoe behoren extracten van calendula, groene theebladeren, wijnstok, korenbloem, pepermunt, boterbloem, grapefruitzaad, tijm en cranberry. Deze planten vertonen ook antioxiderende eigenschappen, wat hun conserverende werking vergroot.

Interessant is dat vitamine E (stoffen uit de tocoferolgroep) en C (ascorbinezuur en zijn derivaten) ook natuurlijke conserveermiddelen zijn.

De nadruk moet worden gelegd op het bewust maken van mensen die cosmetica gebruiken, van het feit dat het preparaat moet worden bewaard. Anders voldoet het, voordat het in het winkelschap ligt, aan geen enkele veiligheidsnorm voor gebruik. Er zijn geen cosmetica op de markt die geen conserveermiddelen bevatten. Zelfs als op de verpakking staat “zonder conserveermiddelen” – wat de klant kan misleiden – zijn er dergelijke stoffen in het product aanwezig. Ze zijn echter van natuurlijke (plantaardige) oorsprong en worden in de richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen niet genoemd als toegestane stof.

Wilt u de levensduur van uw cosmetica verlengen, bewaar ze dan in de koelkast of kies voor preparaten in sachets, capsules en pipetten – deze vorm voorkomt het binnendringen van verontreinigingen.

Literatuur:

M. Adaszyńska, M. Swarcewicz; Etherische oliën als werkzame stoffen of conserveermiddelen in cosmetica, Chemical News. 2012, 66, 1-2, 139-158

H. Bojarowicz, P. Fronczak, J. Krysiński; Kunnen cosmetica conserveermiddelvrij zijn? Hygeia Public Health 2018, 53(2): 124-131